Πλαστικός & Επανορθωτικός Χειρουργός

Κοιλιοπλαστική

κοιλιοπλαστικήΗ κοιλιοπλαστική είναι μια επέμβαση που πραγματοποιείται στις περιπτώσεις εκείνες που περίσσεια δέρματος και λίπους έχει συγκεντρωθεί στο κατώτερο τμήμα της κοιλιακής χώρας. Η περίσσεια αυτή είναι αποτέλεσμα κυρίως αυξομείωσης βάρους, προηγηθείσας εγκυμοσύνης ή επέμβασης στην κοιλιά για μαζική απώλεια βάρους σε παχύσαρκους ασθενείς. Η κοιλιοπλαστική είναι μια επέμβαση που απεύθυνεται και σε γυναίκες αλλά και σε άντρες. Εκτός από το ζήτημα της αισθητικής, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες, που η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι η αιτία για δερματίτιδες, πόνους στη μέση, λόγω συνύπαρξης χαλάρωσης του κοιλιακού τοιχώματος, δυσχέρεια στις αθλητικές δραστηριότητες καθώς και σε απλές καθημερινές εργασίες. Η απαλλαγή από την περίσσεια αυτή του δέρματος και του λίπους, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά όλα αυτά τα ενοχλήματα. Ταυτόχρονα πραγματοποιείται σύσφιγξη του κοιλιακού τοιχώματος με ενδυνάμωση αυτού. Επιπλέον, είναι δυνατόν να συνυπάρχουν και άλλες παθήσεις όπως οι λεγόμενες κήλες της λευκής γραμμής οι οποίες αποκαθίστανται και αυτές ταυτόχρονα με την κοιλιοπλαστική. Η χαλάρωση και η περίσσεια αυτή του δέρματος, όταν έχει πια εγκατασταθεί, δεν εξαφανίζεται όσο επίπονη δίαιτα και άσκηση να κάνει κάποιος.

Η κοιλιοπλαστική αποτελεί την μοναδική μόνιμη λύση.

ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Κατά την πρώτη επαφή με τον ιατρό λαμβάνεται το ιατρικό ιστορικό που σχετίζεται με την γενική κατάσταση της υγείας σας, προηγηθείσες επεμβάσεις, τη λήψη φαρμάκων, το κάπνισμα καθώς και τον έλεγχο διαφόρων παραγόντων για τη διασφάλιση μιας επιτυχούς χειρουργικής αποκατάστασης.
Πραγματοποιούνται μετρήσεις για τον καθορισμό του τελικού σχήματος της κοιλιακής χώρας και ελέγχεται η πιθανότητα συνύπαρξης άλλων νοσολογικών οντοτήτων όπως κήλες και διάσταση των κοιλιακών τοιχωμάτων που μπορούν να διορθωθούν ταυτόχρονα με την κοιλιοπλαστική.
Τέλος, συζητούνται τα θέματα αναισθησίας, η διαδικασία της επέμβασης, η μετεγχειρητική παρακολούθηση και οι πιθανές επιπλοκές που καθορίζονται από τα παγκόσμια δεδομένα. Ο ιατρός θα σας ζητήσει να προβείτε σε έναν εργαστηριακό έλεγχο που περιλαμβάνει κυρίως εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιογράφημα. Συζητείται επίσης το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης και η επίδραση αυτής στην χειρουργική επέμβαση. Η λήψη ασπιρίνης και συναφών φαρμάκων διακόπτεται τουλάχιστον μία εβδομάδα προ της επέμβασης.

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως με τη χορήγηση γενικής αναισθησίας και η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου 3 ώρες. Πραγματοποιείται μια οριζόντια τομή, στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς, δια της οποίας αποκολλάται το δέρμα και το λίπος της κοιλιακής χώρας από τη βάση του και αφαιρείται το τμήμα εκείνο που περισσεύει. Ο ομφαλός δεν αφαιρείται αλλά διατηρώντας την έκφυση του, τοποθετείται σε νέα θέση, σε αρμονία και αναλογία με την υπόλοιπη κοιλιά. Στη συνέχεια πραγματοποιείται σύσφιγξη του κοιλιακού τοιχώματος και συμπλησιάζονται οι κοιλιακοί μύες με τοποθέτηση εσωτερικών ραμμάτων. Ακολουθεί η τοποθέτηση παροχετεύσεων για την αποφυγή συλλογής υγρών στην χειρουργηθείσα περιοχή, η συρραφή των τραυμάτων και επίδεση.
Μετά το πέρας της επέμβασης θα οδηγηθείτε στον θάλαμο σας φορώντας μια ειδική ζώνη και ειδικές αντιθρομβωτικές κάλτσες και την επόμενη ημέρα, συνήθως, θα μπορέσετε να επιστρέψετε στον χώρο σας με συγκεκριμένες οδηγίες.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Η κοιλιοπλαστική είναι μια επέμβαση που δεν προκαλεί ιδιαίτερο πόνο αλλά περισσότερο ένα αίσθημα πίεσης που είναι όμως ανεκτό από τον ασθενή. Ήπιες ενοχλήσεις αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση αναλγητικών. Χορηγείται αντιμικροβιακή αγωγή και δίδονται συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τον ύπνο και τις δραστηριότητές σας. Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας συνήθως σε 10-15 ημέρες ανάλογα βέβαια με το είδος αυτής. Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται είναι απορροφήσιμα και δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν κάποια μη απορροφήσιμα ράμματα, για τεχνικούς λόγους, αυτά αφαιρούνται σε 7-10 ημέρες. Οι παροχετεύσεις αφαιρούνται σε 4-7 ημέρες ανάλογα με τον ρυθμό αποβολής των υγρών. Την ειδική ζώνη θα πρέπει να την φοράτε τουλάχιστον για έναν μήνα, μέσα στον οποίο συνιστάται η αποφυγή της έντονης σωματικής άσκησης. Η χειρουργηθείσα περιοχή μπορεί να παρουσιάσει εκχυμώσεις (μελανιές), οίδημα (πρήξιμο) ή αιμωδίες (μουδιάσματα) τα οποία είναι φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού και σταδιακά υποχωρούν. Η ουλή καλύπτεται από τα εσώρουχα σας και βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ο ιατρός θα σας παρακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε προκαθορισμένα ραντεβού και θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τις αλλαγές και την ατομική σας υγιεινή.