Πλαστικός & Επανορθωτικός Χειρουργός

Ενημερωτικά Άρθρα

ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΗ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ

Στην προφυλακτική μαστεκτομή δεν αφαιρείται το δέρμα του μαστού, η θηλή και η θηλαία άλως αλλά αφαιρείται ο μαστικός αδένας του κάθε μαστού και στη συνέχεια τοποθετείται ένθεμα σιλικόνης ώστε να δημιουργηθεί ξανά νέος μαστός. Ο τύπος αυτός της μαστεκτομής ονομάζεται υποδόριος μαστεκτομή.

Οι περιπτώσεις στις οποίες συνιστάται προφυλακτική μαστεκτομή είναι οι εξής:

-Όταν παρουσιάζεται  μετάλλαξη κυρίως στα γονίδια  BRCA-1 & BRCA-2 ( άλλα γονίδια: PTEN, TP-53)

-Όταν σε βιοψία μαστού εμφανιστούν υπερπλασίες με ατυπία.

-Για λόγους προφύλαξης του άλλου μαστού όταν ο ένας μαστός εμφάνισε καρκίνο.

-Σε περιπτώσεις θετικού οικογενειακού ιστορικού καρκίνου των μαστών ή των ωοθηκών.

-Όταν έχει προηγηθεί ακτινοθεραπεία για κάποιο άλλο νόσημα πριν την ηλικία των 30 ετών

Ο καρκίνος εμφανίζεται όταν υποστούν αλλαγές τα γονίδιά μας. Όταν λέμε γονίδια εννοούμε τμήματα του γενετικού μας υλικού (DNA) με αποθηκευμένες πληροφορίες για το είδος των λειτουργιών που πρέπει να επιτελέσει κάθε κύτταρο μας και τις πρωτεΐνες που πρέπει να συνθέσει ανάλογα τον τύπο του κυττάρου και τις ανάγκες του. Όταν τα γονίδια υποστούν βλάβη τότε μπορεί να εμφανίσουν τις λεγόμενες  μεταλλάξεις.

Κάποια γονίδια έχουν ως έργο τη διόρθωση βλαβών που μπορεί να δημιουργηθούν ως συνέπεια της έκθεσης σε ακτινοβολία και χημικές ουσίες, της έκθεσης στον ήλιο, της επίδρασης ορμονών κ.ά. Μεταλλάξεις ιδιαίτερα σε αυτά τα γονίδια έχουν ως αποτέλεσμα τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την εμφάνιση του καρκίνου.

Οι καρκινογόνες μεταλλάξεις των γονιδίων μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της ζωής μας ή να κληρονομηθούν από τους γονείς μας. Οι μεταλλάξεις που κληρονομούνται αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Στις περιπτώσεις αυτές μιλάμε για κληρονομικό καρκίνο.

Αν μια γυναίκα έχει μετάλλαξη στα γονίδια BRCA-1 και BRCA-2 έχει περισσότερες  πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο μαστού και ωοθηκών. Γυναίκες με θετικό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή ωοθηκών (σε γιαγιά, μητέρα ή αδελφή), πρέπει να υποβληθούν σε  εξέταση για να δουν αν είναι φορείς αυτών των μεταλλάξεων.

Η πιθανότητα μεταβίβασης της μετάλλαξης από τον γονέα σε κάθε παιδί του είναι 50%. Ο μέσος όρος ηλικίας εμφάνισης καρκίνου του μαστού στους φορείς των μεταλλάξεων είναι περίπου τα 40 έτη.

Όσον αφορά την εξέταση για τον έλεγχο των γονιδίων BRCA πρέπει να τονιστεί ότι δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό αλλά απευθύνεται σε άτομα υγιή με θετικό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού ή ωοθηκών ή άτομα που πάσχουν από καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών. Η εξέταση γίνεται από εξειδικευμένα εργαστήρια Γενετικής που ασχολούνται με το νόσημα αυτό με μια απλή λήψη αίματος. Αν τα τεστ βγουν θετικά σημαίνει ότι έχεις αρκετές πιθανότητες να εμφανίσεις τη νόσο. Έως τα 50 έτη έχεις 50% πιθανότητα και έως τα 75 σου έτη 87-90% πιθανότητα να εμφανίσεις καρκίνο.

Είναι σαφές ότι οι φορείς των συγκεκριμένων μεταλλάξεων δεν είναι απαραίτητο ότι θα νοσήσουν οπωσδήποτε όμως οι πιθανότητες είναι αρκετά αυξημένες και φυσικά πέραν της προφυλακτικής μαστεκτομής μπορεί να υπάρξουν και άλλες εναλλακτικές.

Αν κάποιος λοιπόν είναι φορέας των γονιδίων BRCA1 και ΒRCA2 έχει τις εξής θεραπευτικές επιλογές :

-Προφυλακτική μαστεκτομή

-Ωοθηκεκτομή σε συνδυασμό ή όχι με προφυλακτική μαστεκτομή

-Εντατική παρακολούθηση (μηνιαία αυτοεξέταση από τα 18 έτη, κλινική εξέταση 2-4 φορές ετησίως από τα 25 έτη, μαγνητική μαστογραφία από τα 25 έτη, έλεγχο ωοθηκών και καρκινικών δεικτών αίματος)

-Χημειοπροφύλαξη

Η τελική απόφαση εξαρτάται από τα εργαστηριακά ευρήματα, την κλινική εξέταση, το ιστορικό αλλά και τη συμβουλή του θεράποντος ιατρού σας σε σχέση με τις δικές σας επιθυμίες εφόσον βέβαια έχουν γίνει κατανοητοί οι παράγοντες κινδύνου για κάθε περίπτωση. Η Πλαστική Χειρουργική συμβάλλει εδώ με τον δικό της τρόπο αφού μπορεί να σας εξασφαλίσει τη δημιουργία νέου μαστού στις περιπτώσεις της προφυλακτικής μαστεκτομής αλλά και νέου μαστού σε περιπτώσεις μερικής ή ολικής μαστεκτομής με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης ή τμημάτων δέρματος και λίπους από τον ίδιο σας τον οργανισμό.

Καμμία γυναίκα, φυσικά, ανεξάρτητα από το εάν ανήκει σε υψηλή κατηγορία κινδύνου ή όχι δεν θα πρέπει να μην αυτοεξετάζεται και να μην προβαίνει σε τεστ Παπανικολάου και μαστογραφία ανάλογα με την ηλικία της. Τέλος, είναι δυνατόν και οι άντρες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε μικρότερο βέβαια ποσοστό λόγω μεγέθους των μαστών τους και ορμονών.

Σε κάθε περίπτωση ο Δρ Βούρτσης σε συνεργασία με ομάδα χειρουργών μαστού θα σας λύσει κάθε απορία και θα σας προτείνει την καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση με γνώμονα, πάντοτε και πρωταρχικά, τη διατήρηση του πολύτιμου αγαθού της ζωής αλλά και την ποιότητα της ζωής με την αποκατάσταση των μαστών σας.