Πλαστικός & Επανορθωτικός Χειρουργός

Χειρουργική Αποκατάσταση Κάτω Άκρου – Ποδός

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤο κάτω άκρο αποτελείται από τον γλουτό, τον μηρό, την κνήμη και τον πόδα, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με τις αρθρώσεις του ισχίου, του γονάτου και την ποδοκνημική διάρθρωση. Στα κάτω άκρα, όπως και στο υπόλοιπο σώμα, ενδέχεται να αναπτυχθούν καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι. Είναι δυνατόν επίσης να υποστούν βλάβες, άλλοτε άλλης βαρύτητας, συνεπεία τραυματισμού από τροχαία, εργατικά ή οικιακά ατυχήματα. Επιπρόσθετα, μια σειρά από διάφορα νοσήματα είναι δυνατόν να προσβάλλουν το κάτω άκρο, όπως για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης εξαιτίας της νευροπάθειας και της μικροαγγειοπάθειας που προκαλεί. Η Πλαστική Χειρουργική καλείται συνήθως να δώσει λύση σε ελλείμματα ιστών που έχουν προκύψει από τραυματισμό αλλά και να αντιμετωπίσει όγκους με εκτομή αυτών και αποκατάσταση των ελλειμμάτων που προκύπτουν από την αφαίρεσή τους. Οστά, νεύρα, αγγεία, μύες,τένοντες και υλικά οστεοσύνθεσης που μπορεί να αποκαλυφθούν πρέπει οπωσδήποτε να προστατευθούν. Κύριο μέλημα αποτελεί πάντοτε η διάσωση του μέλους και η διατήρηση της λειτουργικότητας όσο αυτό είναι εφικτό. Σε αρκετές όμως περιπτώσεις η διάσωση του μέλους ή τμήματος αυτού δεν είναι δυνατόν να διασωθεί οπότε ο ιατρός προβαίνει σε ακρωτηριασμό. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί αναγκαιότητα η διατήρηση της άρθρωσης του γόνατος και η δημιουργία ενός κολοβώματος που να μπορεί να δεχθεί πρόθεση ώστε ο ασθενής να μπορεί να βαδίζει και πάλι κανονικά. Όταν βέβαια η άρθρωση του γόνατος δεν μπορεί να διατηρηθεί πραγματοποιείται ακρωτηριασμός σε υψηλότερο επίπεδο. Στις περιπτώσεις επίσης που το κολόβωμα παρουσιάζει προβλήματα, όπως φλεγμονή, νεκρώσεις, αποκάλυψη οστού τότε παρεμβαίνει και πάλι ο Πλαστικός Χειρουργός με καλύτερη διαμόρφωσή του ή με μεταμόσχευση ιστών από άλλη περιοχή, στοχεύοντας πάντοτε στη διατήρηση της άρθρωσης του γόνατος, όπως προαναφέρθηκε. Τα κάτω άκρα στηρίζουν όλο το βάρος του ανθρώπινου οργανισμού και είναι επιφορτισμένα με τη λειτουργία της βάδισης. Η αποκατάσταση, λοιπόν, της απώλειας της στήριξης και της βάδισης είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Κατά την πρώτη επαφή με τον ιατρό λαμβάνεται το ιατρικό ιστορικό που σχετίζεται με την γενική κατάσταση της υγείας σας, προηγηθείσες επεμβάσεις, τη λήψη φαρμάκων καθώς και τον έλεγχο διαφόρων παραγόντων για τη διασφάλιση μιας επιτυχούς χειρουργικής αποκατάστασης.
Αναλύονται οι μέθοδοι που μπορούν να εφαρμοσθούν ανάλογα με την πάθησή σας και εξετάζονται όλες εκείνες οι παράμετροι που αφορούν στη δική σας περίπτωση έτσι ώστε μαζί με τον ιατρό να μπορέσετε να επιλέξετε την καλύτερη δυνατή λύση.
Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η λήψη και η ανάλυση φωτογραφιών καθώς και η ανάπτυξη των τεχνικών που χρησιμοποιούνται διεθνώς για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει. Σε σύνθετες περιπτώσεις ακολουθείται η βήμα προς βήμα προσέγγιση που μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες από μία χειρουργικές επεμβάσεις.
Τέλος, συζητούνται τα θέματα αναισθησίας, η διαδικασία των επεμβάσεων, η μετεγχειρητική παρακολούθηση και οι πιθανές επιπλοκές που καθορίζονται από τα παγκόσμια δεδομένα. Ο Δρ Βούρτσης θα σας ζητήσει να προβείτε σε έναν εργαστηριακό έλεγχο που περιλαμβάνει κυρίως εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιογράφημα καθώς και εξειδικευμένες εξετάσεις ανάλογα με την περίπτωση όπως για παράδειγμα, ηλεκτρομυογραφήματα, μαγνητική τομογραφία κτλ.

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η επέμβαση και το είδος της αναισθησίας εξαρτάται κυρίως από το είδος της πάθησης. Σε αρκετές παθήσεις, η λύση μπορεί να δοθεί με απλές χειρουργικές τεχνικές με τοπική ή περιοχική αναισθησία. Σε εξειδικευμένες παθήσεις όμως, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν όλες σχεδόν οι χειρουργικές τεχνικές της Πλαστικής Χειρουργικής, όπως η μεταμόσχευση τμημάτων δέρματος, το τεχνητό δέρμα και υλικά οστεοσύνθεσης, ειδικές τεχνικές συρραφής για διατομές τενόντων, αγγείων ή νεύρων ή/και μεταφορά ιστών από γειτονικά ή απομακρυσμένα σημεία του σώματος, με αναστομώσεις αγγείων ή και νεύρων στο μικροσκόπιο, υπό γενική αναισθησία τις περισσότερες φορές. Ο χειρουργικός χρόνος και η παραμονή του ασθενούς στην κλινική ποικίλλει ανάλογα με τη έκταση της πάθησης και της εφαρμοζόμενης μεθόδου. Σε κάθε περίπτωση, ο Δρ Βούρτσης θα σας προτείνει την καλύτερη δυνατή λύση για το πρόβλημα σας.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Μετά την επέμβαση και ανάλογα με το είδος της, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του αυθημερόν με συγκεκριμένες οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή, όταν χρειάζεται. Στις σύνθετες περιπτώσεις όμως, η παραμονή στην κλινική κυμαίνεται, συνήθως, από 2 έως 15 ημέρες και η επαναφορά στην καθημερινότητα γίνεται σταδιακά. Αντιμικροβιακή και παυσίπονη αγωγή χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση με σκοπό να παρέχονται στον ασθενή οι όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες για την ομαλότερη επούλωση των τραυμάτων. Όταν χρησιμοποιούνται εξωτερικά ράμματα, αυτά αφαιρούνται σε 10 έως 15 ημέρες ανάλογα με τη θέση τους. Ο Δρ Βούρτσης, σε κάθε περίπτωση, θα σας παρακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε προκαθορισμένα ραντεβού και θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τις αλλαγές, την δραστηριότητα σας και την ατομική σας υγιεινή.