Το έλκος αποτελεί βλάβη η οποία μπορεί να δημιουργηθεί οπουδήποτε στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι αιτίες δημιουργίας των ελκών μπορούν να αφορούν σε παθήσεις των αγγείων, στον σακχαρώδη διαβήτη, σε φλεγμονώδη, μεταβολικά και αιματολογικά νοσήματα, σε κακοήθεια αλλά και στην πίεση σε κατακεκλιμένους ασθενείς. Αυτά τα τελευταία ονομάζονται χάριν συντομίας και κατακλίσεις.
Τα έλκη αποτελούν «πληγές» που αν αντιμετωπίζονται συντηρητικά, δηλαδή με τοπική καθαριότητα και αλλαγές επουλώνονται με αργούς ρυθμούς. Βασική προϋπόθεση βέβαια για την επούλωση ενός έλκους εκτός από την τοπική περιποίηση, είναι και η σωστή αντιμετώπιση του αιτίου που το προκάλεσε και η άρση αυτού.
Οι καταστάσεις αυτές είναι επικίνδυνες για τον ασθενή, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά διότι μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια ενός μέλους (συνήθως κάτω άκρου) ή ακόμη και να απειληθεί η ίδια η ζωή.
Ο χρόνος αποκατάστασης μιας τέτοιας βλάβης μπορεί να μειωθεί σημαντικά, εφαρμόζοντας χειρουργικές μεθόδους. Θα πρέπει όμως η γενική κατάσταση του ασθενούς να το επιτρέπει και επίσης να είναι εξασφαλισμένο ότι οι οδηγίες που θα δοθούν μετεγχειρητικά, όσον αφορά κυρίως στη θέση του ασθενούς, να εφαρμόζονται πιστά.
ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ
Κατά την πρώτη επαφή με τον ιατρό λαμβάνεται το ιατρικό ιστορικό που σχετίζεται με την γενική κατάσταση της υγείας σας, προηγηθείσες επεμβάσεις, τη λήψη φαρμάκων καθώς και τον έλεγχο διαφόρων παραγόντων για τη διασφάλιση μιας επιτυχούς χειρουργικής αποκατάστασης.
Αναλύονται οι μέθοδοι που μπορούν να εφαρμοσθούν ανάλογα κυρίως με τη θέση και το μέγεθος του έλκους και εξετάζονται όλες εκείνες οι παράμετροι που αφορούν στη δική σας περίπτωση έτσι ώστε μαζί με τον ιατρό να μπορέσετε να επιλέξετε την καλύτερη δυνατή λύση.
Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η λήψη και η ανάλυση φωτογραφιών καθώς και η ανάπτυξη των τεχνικών που χρησιμοποιούνται διεθνώς για την επίλυση των προβλημάτων τέτοιου τύπου.
Τέλος, συζητούνται τα θέματα αναισθησίας, η διαδικασία της επέμβασης, η μετεγχειρητική παρακολούθηση και οι πιθανές επιπλοκές που καθορίζονται από τα παγκόσμια δεδομένα. Ο Δρ Βούρτσης θα σας ζητήσει να προβείτε σε έναν εργαστηριακό έλεγχο που περιλαμβάνει κυρίως εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιογράφημα καθώς και εξειδικευμένες εξετάσεις ανάλογα με την περίπτωση.
Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Η επέμβαση και το είδος της αναισθησίας εξαρτάται κυρίως από τη θέση και το μέγεθος της βλάβης. Σε αρκετές περιπτώσεις είναι εφικτό η αποκατάσταση της βλάβης να πραγματοποιηθεί με απλές χειρουργικές τεχνικές, με τοπική αναισθησία και μέθη ή με ραχιαία αναισθησία. Σε πιο σύνθετες περιπτώσεις όμως είναι δυνατόν να χρειαστεί μεταμόσχευση τμημάτων δέρματος, τεχνητό δέρμα ή μεταφορά ιστών από γειτονικά ή απομακρυσμένα σημεία του σώματος, με αναστομώσεις αγγείων ή και νεύρων στο μικροσκόπιο, υπό γενική αναισθησία φυσικά. Ο στόχος είναι η περιοχή που έχει υποστεί τη βλάβη να αποκατασταθεί με υγιές δέρμα ενώ στις περιπτώσεις που το έλκος έχει προκληθεί από συνεχιζόμενη πίεση στην περιοχή (κατάκλιση) τότε ο ιστός που θα μεταφερθεί για την κάλυψη του ελλείμματος που θα προκύψει θα πρέπει να έχει και το ανάλογο πάχος. Ο χειρουργικός χρόνος και η παραμονή του ασθενούς στην κλινική ποικίλλει ανάλογα με τη έκταση της πάθησης και της εφαρμοζόμενης μεθόδου.
ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
Μετά την επέμβαση και ανάλογα με το είδος της, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του αυθημερόν με συγκεκριμένες οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή, όταν χρειάζεται. Στις σύνθετες περιπτώσεις όμως, η παραμονή στην κλινική κυμαίνεται, συνήθως, από 2 έως 15 ημέρες και η επαναφορά στην καθημερινότητα γίνεται σταδιακά. Αντιμικροβιακή και παυσίπονη αγωγή χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση με σκοπό να παρέχονται στον ασθενή οι όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες για την ομαλότερη επούλωση των τραυμάτων. Όταν χρησιμοποιούνται εξωτερικά ράμματα, αυτά αφαιρούνται σε 7 έως 15 ημέρες ανάλογα με τη θέση τους. Ο Δρ Βούρτσης, σε κάθε περίπτωση, θα σας παρακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε προκαθορισμένα ραντεβού και θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τις αλλαγές, την δραστηριότητα σας και την ατομική σας υγιεινή.