Πλαστικός & Επανορθωτικός Χειρουργός

Βλεφαροπλαστική

ΒλεφαροπλαστικήΗ βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση αποκατάστασης της χαλάρωσης των άνω και κάτω βλεφάρων που προκύπτει με την πάροδο του χρόνου ή σχετίζεται με κληρονομικά αίτια και παθήσεις, σε νεότερες ηλικίες. Πέρα από την αισθητική βελτίωση, πολλές φορές η βλεφαροπλαστική είναι απαραίτητη και για τη βελτίωση της όρασης, στις περιπτώσεις εκείνες που η περίσσεια του δέρματος εμποδίζει το εύρος του οπτικού πεδίου. Η βλεφαροπλαστική προσδίδει μια αίσθηση ανανέωσης στην περιοχή των οφθαλμών και μια εικόνα ενός ξεκούραστου προσώπου.

ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Κατά την πρώτη επαφή με τον ιατρό λαμβάνεται το ιατρικό ιστορικό που σχετίζεται με την γενική κατάσταση της υγείας σας, προηγηθείσες επεμβάσεις, τη λήψη φαρμάκων, το κάπνισμα καθώς και τον έλεγχο διαφόρων παραγόντων για τη διασφάλιση μιας επιτυχούς χειρουργικής αποκατάστασης.
Πραγματοποιούνται μετρήσεις για τον καθορισμό του τελικού σχήματος των βλεφάρων και ελέγχεται η πιθανότητα συνύπαρξης συνοδών παθήσεων.
Τέλος, συζητούνται τα θέματα αναισθησίας, η διαδικασία της επέμβασης, η μετεγχειρητική παρακολούθηση και οι πιθανές επιπλοκές που καθορίζονται από τα παγκόσμια δεδομένα. Ο ιατρός θα σας ζητήσει να προβείτε σε έναν εργαστηριακό έλεγχο που περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιογράφημα, κυρίως όταν η επέμβαση πρόκειται να γίνει με γενική αναισθησία. Ενδέχεται να σας ζητηθεί και μια οφθαλμολογική εκτίμηση. Συζητείται επίσης το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης για τις γυναίκες. Η λήψη ασπιρίνης και συναφών φαρμάκων διακόπτεται τουλάχιστον μία εβδομάδα προ της επέμβασης.

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως με τοπική αναισθησία και μέθη και η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου 1-2 ώρες. Πραγματοποιούνται, ανάλογα με την περίπτωση, τομές στα άνω και κάτω βλέφαρα οι οποίες είναι καλά κρυμμένες σε φυσιολογικές πτυχές του δέρματος, στα άνω βλέφαρα και κάτω από τις βλεφαρίδες, στα κάτω βλέφαρα. Στη συνέχεια αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος και αναδιαμορφώνονται ή αφαιρούνται μικρές αποθήκες λίπους. Ακολουθεί η συρραφή και η τοποθέτηση μικρών αυτοκόλλητων ταινιών. Μετά το πέρας της επέμβασης θα οδηγηθείτε στον θάλαμο σας και έπειτα από 2-3 ώρες θα μπορέσετε να επιστρέψετε στον χώρο σας με συγκεκριμένες οδηγίες.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Η βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση που δεν προκαλεί ιδιαίτερο πόνο. Ήπιες ενοχλήσεις αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση αναλγητικών. Χορηγείται αντιμικροβιακή αγωγή και δίδονται συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τον ύπνο και τις δραστηριότητές σας. Για τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες εφαρμόζονται ψυχρά επιθέματα. Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται αφαιρούνται σε 4-5 ημέρες μαζί με τις αυτοκόλλητες ταινίες. Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας, ανάλογα βέβαια και με το είδος αυτής, ακόμη και την επόμενη ημέρα. Συνήθως όμως η επιστροφή προγραμματίζεται σε 5 ημέρες μετά την επέμβαση, εφόσον έχουν αφαιρεθεί τα ράμματα και οι ταινίες. Η χειρουργηθείσα περιοχή μπορεί να παρουσιάσει οίδημα (πρήξιμο) ή εκχυμώσεις (μελανιές) τα οποία είναι φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού και σταδιακά υποχωρούν σε 7-10 ημέρες, που είναι, πολλές φορές και ο χρόνος που επιλέγεται τελικά για την επιστροφή στην εργασία. Η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη. Ο ιατρός θα σας παρακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε προκαθορισμένα ραντεβού και θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τις αλλαγές και την ατομική σας υγιεινή.