Πλαστικός & Επανορθωτικός Χειρουργός

Γενειοπλαστική – Πωγωνοπλαστική

ΠρόσωποΗ επέμβαση της γενειοπλαστικής – πωγωνοπλαστικής (διόρθωση μικρού ή μεγάλου πηγουνιού ή αλλιώς μικρογναθίας – μακρογναθίας) πραγματοποιείται στις περιπτώσεις εκείνες που το μέγεθος της κάτω γνάθου είναι δυσανάλογα μικρό ή μεγάλο σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο. Η επέμβαση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει είτε την πρόκληση καταγμάτων και προώθηση, υποχώρηση ή αφαίρεση τεμαχίων του κεντρικού τμήματος της κάτω γνάθου (γένειον), ανάλογα με την περίπτωση, είτε την τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης (ή άλλων συμβατών υλικών) στην περίπτωση της μικρογναθίας. Πολλές ανατομικές ανωμαλίες στην περιοχή του πώγωνος μπορεί να είναι αποτέλεσμα γενετικού συνδρόμου.

ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Κατά την πρώτη επαφή με τον ιατρό λαμβάνεται το ιατρικό ιστορικό που σχετίζεται με την γενική κατάσταση της υγείας σας, προηγηθείσες επεμβάσεις, τη λήψη φαρμάκων καθώς και τον έλεγχο διαφόρων παραγόντων για τη διασφάλιση μιας επιτυχούς χειρουργικής αποκατάστασης.
Πραγματοποιούνται κεφαλομετρικές μετρήσεις για την εκτίμηση του προβλήματος και την επιλογή της μεθόδου που θα ακολουθηθεί, ώστε να υπάρξει συμμετρία με το υπόλοιπο πρόσωπο, μετεγχειρητικά.
Τέλος, συζητούνται τα θέματα αναισθησίας, η διαδικασία της επέμβασης, η μετεγχειρητική παρακολούθηση και οι πιθανές επιπλοκές που καθορίζονται από τα παγκόσμια δεδομένα. Ο ιατρός θα σας ζητήσει να προβείτε σε έναν εργαστηριακό έλεγχο που περιλαμβάνει κυρίως εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιογράφημα. Ενδέχεται να σας ζητηθούν ακτινογραφίες προσώπου και για τις γυναίκες συζητείται το ενδεχόμενο της εγκυμοσύνης. Η λήψη ασπιρίνης και συναφών φαρμάκων διακόπτεται τουλάχιστον μία εβδομάδα προ της επέμβασης.

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως με τη χορήγηση γενικής αναισθησίας και η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου 2-3 ώρες ανάλογα βέβαια με την ανατομική ανωμαλία. Η τομή μπορεί να είναι ενδοστοματική ή κάτω από την κάτω γνάθο ανάλογα με την περίπτωση. Στην περίπτωση επιλογής της μεθόδου εμφύτευσης ενθέματος σιλικόνης αυτή τοποθετείται με ειδικές ραφές στο κεντρικό τμήμα της κάτω γνάθου. Στις περιπτώσεις επιλογής των άλλων μεθόδων πραγματοποιούνται κατάγματα στο οστό της κάτω γνάθου και ανακατασκευή με εσωτερική οστεοσύνθεση. Ακολουθεί η συρραφή των τομών, και η επίδεση.
Μετά το πέρας της επέμβασης θα οδηγηθείτε στον θάλαμο σας και έπειτα από 3-4 ώρες ή την επόμενη ημέρα κατά περίπτωση θα μπορέσετε να επιστρέψετε στον χώρο σας με συγκεκριμένες οδηγίες.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Η γενειοπλαστική – πωγωνοπλαστική είναι μια επέμβαση που δεν προκαλεί ιδιαίτερο πόνο. Ήπιες ενοχλήσεις αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση αναλγητικών. Χορηγείται αντιμικροβιακή αγωγή και δίδονται συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τον ύπνο, τη διατροφή και τις δραστηριότητές σας. Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας ακόμη και την επόμενη ημέρα, ανάλογα βέβαια με το είδος αυτής. Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται είναι απορροφήσιμα και δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Για τον επόμενο μήνα συνιστάται η αποφυγή της έντονης σωματικής άσκησης. Ο ιατρός θα σας παρακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε προκαθορισμένα ραντεβού και θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τις αλλαγές και την ατομική σας υγιεινή.