Πλαστικός & Επανορθωτικός Χειρουργός

Λιποαναρρόφηση

ΛιποαναρρόφησηΗ αναρρόφηση του λίπους πραγματοποιείται στις περιπτώσεις εκείνες όπου λιπώδης ιστός είναι σε περίσσεια, σε διάφορες περιοχές του ανθρώπινου οργανισμού, διαταράζοντας την αρμονία και την αισθητική του σώματος. Συσσωρευμένο λίπος μπορεί να αναρροφηθεί από οπουδήποτε, συνήθως όμως η λιποαναρρόφηση πραγματοποιείται στους γλουτούς, στους μηρούς, στα γόνατα, στην κοιλιά, στους βραχίονες, στο πρόσωπο και στους ανδρικούς μαστούς.

ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Κατά την πρώτη επαφή με τον ιατρό λαμβάνεται το ιατρικό ιστορικό που σχετίζεται με την γενική κατάσταση της υγείας σας, προηγηθείσες επεμβάσεις, τη λήψη φαρμάκων, το κάπνισμα καθώς και τον έλεγχο διαφόρων παραγόντων για τη διασφάλιση μιας επιτυχούς χειρουργικής αποκατάστασης.
Πραγματοποιούνται μετρήσεις για τον καθορισμό του όγκου του λίπους που μπορεί να αφαιρεθεί σε σχέση με τον σωματότυπο σας.
Τέλος, συζητούνται τα θέματα αναισθησίας, η διαδικασία της επέμβασης, η μετεγχειρητική παρακολούθηση και οι πιθανές επιπλοκές που καθορίζονται από τα παγκόσμια δεδομένα. Ο ιατρός θα σας ζητήσει να προβείτε σε έναν εργαστηριακό έλεγχο που περιλαμβάνει κυρίως εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιογράφημα. Συζητείται επίσης το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης, για τις γυναίκες και η επίδραση αυτής στην χειρουργική επέμβαση. Η λήψη ασπιρίνης και συναφών φαρμάκων διακόπτεται τουλάχιστον μία εβδομάδα προ της επέμβασης.

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η επέμβαση πραγματοποιείται με χορήγηση γενικής αναισθησίας και η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου 2-4 ώρες ανάλογα με τον όγκο του λίπους που πρόκειται να αφαιρεθεί και τις περιοχές στις οποίες θα γίνει η λιποαναρρόφηση. Πραγματοποιούνται πολύ μικρές τομές, μεγέθους ενός εκατοστού περίπου, δια μέσου των οποίων γίνεται αρχικώς έγχυση υγρών, με αιμοστατικές και παυσίπονες ουσίες, ώστε να περιοριστούν οι μετεγχειρητικές εκχυμώσεις (μελανιές) , να απωλεσθεί όσο το δυνατόν λιγότερο αίμα και να περιοριστούν στο ελάχιστο οι μετεγχειρητικές ενοχλήσεις. Στη συνέχεια, με ειδικές κάνουλες πραγματοποιείται η αναρρόφηση του λίπους και στο τέλος συρράπτονται με 1-2 ράμματα οι τομές. Μετά το πέρας της επέμβασης θα οδηγηθείτε στον θάλαμο σας φορώντας ειδικά επιθέματα, ανάλογα με τη χειρουργηθείσα περιοχή και έπειτα από 3-4 ώρες ή την επόμενη ημέρα, κατά περίπτωση, θα μπορέσετε να επιστρέψετε στον χώρο σας με συγκεκριμένες οδηγίες.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Η λιποαναρρόφηση είναι μια επέμβαση που δεν προκαλεί ιδιαίτερο πόνο, παρά μόνο μια αίσθηση βάρους. Ήπιες ενοχλήσεις αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση αναλγητικών. Χορηγείται αντιμικροβιακή αγωγή και δίδονται συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τον ύπνο και τις δραστηριότητές σας. Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας συνήθως σε 3-4 ημέρες ανάλογα βέβαια με το είδος αυτής και ανάλογα με το μέγεθος της λιποαναρρόφησης. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 7 ημέρες από την επέμβαση. Η χειρουργηθείσα περιοχή μπορεί να παρουσιάσει εκχυμώσεις (μελανιές), οίδημα (πρήξιμο) ή αιμωδίες (μουδιάσματα) τα οποία είναι φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού και σταδιακά υποχωρούν. Τα ειδικά επιθέματα θα πρέπει να τα φοράτε τουλάχιστον για έναν μήνα, μέσα στον οποίο συνιστάται η αποφυγή της έντονης σωματικής άσκησης. Ο ιατρός θα σας παρακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε προκαθορισμένα ραντεβού και θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τις αλλαγές και την ατομική σας υγιεινή.