Πλαστικός & Επανορθωτικός Χειρουργός

Ωτοπλαστική

ΠρόσωποΗ ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση που πραγματοποιείται για τη διόρθωση των αφεστώτων ώτων («πεταχτών» αυτιών). Παράλληλα διορθώνονται και οι ανατομικές ανωμαλίες που κάνουν το αυτί να φαίνεται διαφορετικό από το φυσιολογικό. Η ηλικία των 5 ετών είναι η ενδεδειγμένη, για την επέμβαση αυτή, έτσι ώστε το παιδί να αποφύγει τυχόν επικριτικά σχόλια στο σχολείο. Η πλαστική αποκατάσταση, βέβαια, εφαρμόζεται σε οποιαδήποτε ηλικία από εκεί και πέρα.

ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Κατά την πρώτη επαφή με τον ιατρό λαμβάνεται το ιατρικό ιστορικό που σχετίζεται με την γενική κατάσταση της υγείας σας ή του παιδιού αν πρόκειται για το παιδί σας, προηγηθείσες επεμβάσεις, τη λήψη φαρμάκων, το κάπνισμα καθώς και τον έλεγχο διαφόρων παραγόντων για τη διασφάλιση μιας επιτυχούς χειρουργικής αποκατάστασης.
Πραγματοποιούνται μετρήσεις για τον καθορισμό του τελικού σχήματος και μεγέθους των αυτιών και ελέγχεται η πιθανότητα συνύπαρξης ανωμαλιών της μορφολογίας που μπορούν να διορθωθούν ταυτόχρονα.
Τέλος, συζητούνται τα θέματα αναισθησίας, η διαδικασία της επέμβασης, η μετεγχειρητική παρακολούθηση και οι πιθανές επιπλοκές που καθορίζονται από τα παγκόσμια δεδομένα. Ο ιατρός θα σας ζητήσει να προβείτε σε έναν εργαστηριακό έλεγχο που περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιογράφημα, κυρίως όταν η επέμβαση πρόκειται να γίνει με γενική αναισθησία. Συζητείται επίσης το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης για τις γυναίκες. Η λήψη ασπιρίνης και συναφών φαρμάκων διακόπτεται τουλάχιστον μία εβδομάδα προ της επέμβασης.

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως με τη χορήγηση γενικής αναισθησίας για τα παιδιά και με τοπική αναισθησία για τους ενήλικες, ανάλογα πάντοτε με το επίπεδο συνεργασίας και η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου 1-2 ώρες. Πραγματοποιείται μια τομή, στο πίσω μέρος του αυτιού , δια της οποίας αποκολλάται το δέρμα από τον χόνδρο του αυτιού. Στη συνέχεια εφαρμόζονται οι τεχνικές εκείνες που είναι ενδεδειγμένες για την διαμόρφωση του χόνδρου του αυτιού σας και ακολουθεί συρραφή της τομής. Σε περιπτώσεις παρέκκλισης από τη φυσιολογική ανατομία του αυτιού, ενδέχεται να πραγματοποιηθούν και επιπλέον τομές οι οποίες στοχεύουν στην αποκατάσταση των ανωμαλιών αυτών.
Μετά το πέρας της επέμβασης θα οδηγηθείτε στον θάλαμο σας φέροντας μια σχετικά πιεστική επίδεση γύρω από το κεφάλι σας και έπειτα από 1-2 ώρες θα μπορέσετε να επιστρέψετε στον χώρο σας με συγκεκριμένες οδηγίες. Στην περίπτωση των παιδιών που έχουν χειρουργηθεί με γενική αναισθησία, η επιστροφή στο σπίτι γίνεται συνήθως την επόμενη ημέρα.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Η ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση που δεν προκαλεί ιδιαίτερο πόνο. Ήπιες ενοχλήσεις αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση αναλγητικών. Χορηγείται αντιμικροβιακή αγωγή και δίδονται συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τον ύπνο και τις δραστηριότητές σας. Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας συνήθως σε 5 ημέρες ανάλογα βέβαια με το είδος αυτής. Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται είναι απορροφήσιμα και δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν κάποια μη απορροφήσιμα ράμματα, για τεχνικούς λόγους, αυτά αφαιρούνται σε 10-12 ημέρες. Σε τέσσερις ημέρες μετά την επέμβαση αφαιρείται η επίδεση και εφαρμόζεται μια αθλητική κορδέλα, την οποία θα πρέπει να φοράτε για τουλάχιστον ένα μήνα, μέσα στον οποίο θα πρέπει να αποφεύγεται την πολύ έντονη σωματική άσκηση. Η χειρουργηθείσα περιοχή μπορεί να παρουσιάσει οίδημα (πρήξιμο) ή αιμωδίες (μουδιάσματα) τα οποία είναι φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού και σταδιακά υποχωρούν. Ο ιατρός θα σας παρακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε προκαθορισμένα ραντεβού και θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τις αλλαγές και την ατομική σας υγιεινή.