Πλαστικός & Επανορθωτικός Χειρουργός

Face-lift – Ρυτιδοπλαστική Προσώπου

ΠρόσωποΗ ρυτιδοπλαστική του προσώπου (facelift) είναι μια επέμβαση που πραγματοποιείται στις περιπτώσεις εκείνες που το δέρμα στην περιοχή του προσώπου αλλά και του τραχήλου (λαιμού) έχει χαλαρώσει και οι ρυτίδες έχουν εγκατασταθεί πλέον μόνιμα ενώ πολλές εξ’ αυτών έχουν μετατραπεί σε βαθιές αύλακες. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα κυρίως της επίδρασης του χρόνου, αλλά και της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και του καπνίσματος. Η ρυτιδοπλαστική του προσώπου μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ανάλογα με το μέγεθος της χαλάρωσης και τον τύπο του δέρματος, συνήθως όμως μετά τη ηλικία των 35 ετών.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορούν να εφαρμοσθούν και αρκετές παρουσιάζονται ως επανάσταση στο facelift, ατραυματικές, με τις λιγότερες τομές κτλ. Καμμία όμως από αυτές δεν είναι πανάκεια και καμμία από αυτές δεν μπορεί να εφαρμοσθεί πάντοτε σε όλα τα πρόσωπα με τα καλύτερα πάντοτε αποτελέσματα. Το κάθε πρόσωπο είναι εντελώς διαφορετικό και ξεχωριστό και για αυτόν τον λόγο χρειάζεται προσεκτική ανάλυση, μέτρηση των αναλογιών και εφαρμογή της κατάλληλης μεθόδου που ταιριάζει στο συγκεκριμένο αυτό πρόσωπο ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.

ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Κατά την πρώτη επαφή με τον ιατρό λαμβάνεται το ιατρικό ιστορικό που σχετίζεται με την γενική κατάσταση της υγείας σας, προηγηθείσες επεμβάσεις, τη λήψη φαρμάκων, το κάπνισμα καθώς και τον έλεγχο διαφόρων παραγόντων για τη διασφάλιση μιας επιτυχούς χειρουργικής αποκατάστασης.
Πραγματοποιούνται μετρήσεις για τον καθορισμό της τελικής μορφής του προσώπου και του τραχήλου και συζητούνται οι προσδοκίες του ενδιαφερομένου σε σχέση πάντα με το αντικειμενικά εφικτό. Επιπλέον συζητείται το ενδεχόμενο ταυτόχρονης βλεφαροπλαστικής σε περίπτωση που αυτό είναι αναγκαίο για την ολική αναζωογόνηση του προσώπου.
Τέλος, συζητούνται τα θέματα αναισθησίας, η διαδικασία της επέμβασης, η μετεγχειρητική παρακολούθηση και οι πιθανές επιπλοκές που καθορίζονται από τα παγκόσμια δεδομένα. Ο ιατρός θα σας ζητήσει να προβείτε σε έναν εργαστηριακό έλεγχο που περιλαμβάνει κυρίως εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιογράφημα. Η λήψη ασπιρίνης και συναφών φαρμάκων διακόπτεται τουλάχιστον μία εβδομάδα προ της επέμβασης.

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τη χορήγηση γενικής αναισθησίας αλλά είναι εφικτή και με τοπική αναισθησία και μέθη. Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου 3-5 ώρες. Πραγματοποιούνται τομές γύρω από τα αυτιά και στο τριχωτό της κεφαλής. Στη συνέχεια εφαρμόζονται τεχνικές αφαίρεσης της περίσσειας του δέρματος αλλά και ανόρθωσης των ιστών του προσώπου εσωτερικά, με εκτομές, αναδιπλώσεις ή αναρτήσεις με μόνιμα ράμματα. Ακολουθεί η τοποθέτηση παροχετεύσεων για την αποφυγή συλλογής υγρών στην χειρουργηθείσα περιοχή, ανάλογα βέβαια με την περίπτωση, η συρραφή των τραυμάτων και επίδεση.
Μετά το πέρας της επέμβασης θα οδηγηθείτε στον θάλαμο σας, φέροντας μια σχετικά πιεστική επίδεση ή ειδικό νάρθηκα προσώπου και σε 3-4 ώρες ή την επόμενη ημέρα, θα μπορέσετε να επιστρέψετε στον χώρο σας με συγκεκριμένες οδηγίες.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Η ρυτιδοπλαστική του προσώπου – τραχήλου είναι μια επέμβαση που δεν προκαλεί ιδιαίτερο πόνο. Ήπιες ενοχλήσεις αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση αναλγητικών. Χορηγείται αντιμικροβιακή αγωγή και δίδονται συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τον ύπνο και τις δραστηριότητές σας. Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας σχετικά άμεσα, ανάλογα βέβαια με το είδος αυτής, αλλά η εμφάνισή σας το επιτρέπει συνήθως σε 10-15 ημέρες. Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται είναι απορροφήσιμα και μη απορροφήσιμα. Τα μη απορροφήσιμα ράμματα αφαιρούνται σταδιακά στην 4η και 10η μετεγχειρητική ημέρα. Οι παροχετεύσεις, εφόσον χρησιμοποιηθούν αφαιρούνται σε 1-2 ημέρες ανάλογα με τον ρυθμό αποβολής των υγρών. Τον ειδικό επίδεσμο θα πρέπει να την φοράτε 2-3 ημέρες. Για τρεις περίπου εβδομάδες συνιστάται η αποφυγή της έντονης σωματικής άσκησης. Η χειρουργηθείσα περιοχή μπορεί να παρουσιάσει εκχυμώσεις (μελανιές), οίδημα (πρήξιμο) ή αιμωδίες (μουδιάσματα) τα οποία είναι φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού και σταδιακά υποχωρούν. Οι ουλές καλύπτονται στις φυσιολογικές πτυχές του δέρματος και στο τριχωτό της κεφαλής και βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Ο ιατρός θα σας παρακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε προκαθορισμένα ραντεβού και θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τις αλλαγές και την ατομική σας υγιεινή.