Πλαστικός & Επανορθωτικός Χειρουργός

Αποκατάσταση Μετεγχειρητικών Επιπλοκών

epiplokhΗ Πλαστική Χειρουργική είναι κατ’εξοχήν η ειδικότητα που ασχολείται με την αποκατάσταση των μετεγχειρητικών επιπλοκών, κυρίως στο κομμάτι που αφορά την αποκάλυψη εσωτερικών δομών από την καταστροφή του δέρματος που τις επικαλύπτει. Τέτοιου είδους μετεγχειρητικές επιπλοκές μπορεί να προκύψουν από επεμβάσεις οπουδήποτε στο ανθρώπινο σώμα, για οποιοδήποτε νόσημα και παρά τις προφυλάξεις που μπορεί να έχουν παρθεί. Οι επιπλοκές αφορούν συνήθως νεκρώσεις του υπερκείμενου δέρματος και των λοιπών μαλακών μορίων (πχ. μύες) και αποκάλυψη των υποκείμενων δομών, όπως οστά, τένοντες, νεύρα, αρτηρίες και φλέβες. Σε αρκετές περιπτώσεις ενδέχεται επίσης να αποκαλυφθούν υλικά σύνθεσης των οστών,  υλικά αρθροπλαστικής, «λάμες», πλέγματα ή άλλα, ξένα προς τον ανθρώπινο οργανισμό, υλικά που χρησιμοποιούνται σε διαφόρων ειδών επεμβάσεις. Οι δομές αυτές πρέπει να καλύπτονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος καταστροφής τους, με τις ανάλογες επιπτώσεις στον ασθενή. Η Πλαστική Χειρουργική μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις με επιτυχία.              Ο Δρ Βούρτσης με την πολυετή εκπαίδευσή του και στον τομέα της Επανορθωτικής Πλαστικής Χειρουργικής θα σας δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις όσον αφορά στην αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης.

ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Κατά την πρώτη επαφή με τον ιατρό λαμβάνεται το ιατρικό ιστορικό που σχετίζεται με την γενική κατάσταση της υγείας σας, προηγηθείσες επεμβάσεις, τη λήψη φαρμάκων καθώς και τον έλεγχο διαφόρων παραγόντων για τη διασφάλιση μιας επιτυχούς χειρουργικής αποκατάστασης.
Αναλύονται οι μέθοδοι που μπορούν να εφαρμοσθούν ανάλογα με την πάθησή σας και εξετάζονται όλες εκείνες οι παράμετροι που αφορούν στη δική σας περίπτωση έτσι ώστε μαζί με τον ιατρό να μπορέσετε να επιλέξετε την καλύτερη δυνατή λύση.
Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η λήψη και η ανάλυση φωτογραφιών καθώς και η ανάπτυξη των τεχνικών που χρησιμοποιούνται διεθνώς για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει. Σε σύνθετες περιπτώσεις ακολουθείται η βήμα προς βήμα προσέγγιση που μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες από μία χειρουργικές επεμβάσεις.
Τέλος, συζητούνται τα θέματα αναισθησίας, η διαδικασία των επεμβάσεων, η μετεγχειρητική παρακολούθηση και οι πιθανές επιπλοκές που καθορίζονται από τα παγκόσμια δεδομένα. Ο Δρ Βούρτσης θα σας ζητήσει να προβείτε σε έναν εργαστηριακό έλεγχο που περιλαμβάνει κυρίως εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιογράφημα καθώς και εξειδικευμένες εξετάσεις ανάλογα με την περίπτωση όπως για παράδειγμα, ηλεκτρομυογραφήματα, μαγνητική τομογραφία κτλ.

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η επέμβαση και το είδος της αναισθησίας εξαρτάται κυρίως από το είδος της πάθησης. Σε αρκετές περιπτώσεις, η λύση μπορεί να δοθεί με απλές χειρουργικές τεχνικές με τοπική ή περιοχική αναισθησία. Σε σύνθετες περιπτώσεις όμως, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν όλες σχεδόν οι χειρουργικές τεχνικές της Πλαστικής Χειρουργικής, όπως η μεταμόσχευση τμημάτων δέρματος, το τεχνητό δέρμα, ή/και μεταφορά ιστών από γειτονικά ή απομακρυσμένα σημεία του σώματος, με αναστομώσεις αγγείων ή και νεύρων στο μικροσκόπιο, υπό γενική αναισθησία τις περισσότερες φορές. Ο χειρουργικός χρόνος και η παραμονή του ασθενούς στην κλινική ποικίλλει ανάλογα με τη έκταση της πάθησης και της εφαρμοζόμενης μεθόδου. Σε κάθε περίπτωση, ο Δρ Βούρτσης θα σας προτείνει την καλύτερη δυνατή λύση για το πρόβλημα σας.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Μετά την επέμβαση και ανάλογα με το είδος της, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του, ακόμη και αυθημερόν, με συγκεκριμένες οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή, όταν χρειάζεται. Στις σύνθετες περιπτώσεις όμως, η παραμονή στην κλινική κυμαίνεται, συνήθως, από 2 έως 15 ημέρες και η επαναφορά στην καθημερινότητα γίνεται σταδιακά. Αντιμικροβιακή και παυσίπονη αγωγή χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση με σκοπό να παρέχονται στον ασθενή οι όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες για την ομαλότερη επούλωση των τραυμάτων. Όταν χρησιμοποιούνται εξωτερικά ράμματα, αυτά αφαιρούνται σε 10 έως 15 ημέρες ανάλογα με τη θέση τους. Ο Δρ Βούρτσης, σε κάθε περίπτωση, θα σας παρακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε προκαθορισμένα ραντεβού και θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τις αλλαγές, την δραστηριότητα σας και την ατομική σας υγιεινή.